[Throwback Techno] Speedy J

Hear
// 15 juni 2019
Speedy J
Credits: Basic Sounds | Wikipedia
In ‘Throwback Techno’ gaan we terug in de tijd. Je kunt ons een stel mafklappers noemen als we weer eens in de vroege morgen uit onze aardlekschakelaar staan te gaan op de meest minimale deuntjes, maar we zijn heus niet de eerste. Techno stamt al uit eind jaren ’80, toen het in Chicago en Detroit voor het eerst gedraaid werd. De eerste invloeden van dit heerlijke genre zijn zelfs nog eerder terug te vinden, denk aan Donna Summer en New Order.

Maar vandaag staat Speedy J in onze spotlights.

Vorige keer: Dave Clarke

Speedy J

Also known as de Nederlandse Jochem Paap. Deze Rotterdamse kunstenaar achter de knoppen heeft zijn artiestennaam niet zomaar gekregen. Zijn snelle mixtechniek liegt er niet om en je moet je best doen om zijn snelheid bij te houden.

Doorbraak bij Plus 8

Deze techno maestro wordt unaniem beschouwd als één van de eerste technoproducenten uit de Benelux. Samen met artiesten als Richie Hawtin, Aphex Twin en Laurent Garnier hielp hij het genre omhoog. Eind jaren ’80 kocht Speedy J tweedehands apparatuur om te experimenteren met muziek. Zijn fascinaties voor de techno uit de Verenigde Staten groeide snel. De Rotterdammer pakte de telefoon en belde met labels om nieuwe platen te krijgen. In 1990 was het raak: hij kreeg een contract bij het label Plus 8 van de technoheld Richie Hawtin.

Pull Over

Het meest bekend werd Speedy J door de hit Pullover uit 1991. Dit toeterachtig melodietje bemachtigde een plek in de top 40 en werd vooral onder hardcore DJ’s populair. Labels klopte bij Speedy J aan om meer van dit soort mogelijke hits te creëren, maar deze mensen wees hij direct de deur. Hij wilde namelijk niet voor de rest van zijn carrière bestempeld worden met deze stijl.

Een man van vele stijlen

Progressieve house, Intelligent Dance Music (IDM) en duistere elektronica. Het zijn allemaal stijlen waar Jochem Paap zich aan heeft gewaagd. Met het project Country & Western experimenteerde hij samen met producer Philippe Haex met progressieve house. Het nummer Reincarnation was daarbij een opmerkelijk nummer.

In het begin van de jaren negentig werd IDM steeds bekender. Deze afstamming van techno en dance raakte bekend door artiesten van het Britse label Warp Records. De Artificial Intelligence compilaties uit 1993 zijn inmiddels wereldwijd beroemd. Ook Speedy J was daarbij groot in beeld. Twee jaar na uitgave van de compilaties speelde de Rotterdammer op Pinkpop. Dit optreden is toen vastgelegd op CD en in bezit bij de ekte ekte technoliefhebbers.

Terug naar techno

Jochem Paap besloot om in 2000 terug te gaan naar techno. Dit keer niet onder de naam Speedy J, maar gebruikte hij de naam Electric Deluxe. De gelijknamige single beviel goed en dit was voor Speedy J het teken dat zijn muziek nog altijd goed in de smaak viel. Hij besloot om weer muziek uit te brengen onder zijn oude en meest bekende artiestennaam.

Een naam die wij maar al te graag zien in de technowereld. Thanks Speedy J!