Levensvraag: waarom is urine eigenlijk geel?

Urine

Niets is fijner om na een autorit van vijf uur eindelijk even je blaas te legen. Al weglopend van de WC voel je een vlaag van geluk over je heen komen. Wat was dit heerlijk. Jij kunt er weer even tegenaan.

Ander scenario. Je zit op de WC en allerlei levensvragen flitsen door je hoofd. Was het kip of het ei eerder, of hoeveel frikandellen kun je in een kwartier eten? En heb je je tijdens het plassen ook wel eens afgevraagd waarom urine nou eigenlijk geel is? Hier deden we research voor en leggen het je vandaag uit!

Waarom is urine eigenlijk geel?

Onderdelen van urine

Urine bestaat grotendeels uit water. Er is dus iets anders die het een geelachtige kleur geeft. Dat ‘ingrediënt’ is urobiline, dat een afbraakproduct van hemoglobine is. Hemoglobine is het rode en zuurstoftransporterende eiwit uit rode bloedcellen. Het afbraakproduct hiervan geeft je urine een gele kleur. 

Urine
Credits: Bigstock

De ene keer geler dan de andere keer

Maar, hoe kan het dat je urine de ene keer geler is dan de andere keer? Dat ligt aan de hoeveelheid vocht dat je binnenkrijgt. De hoeveelheid afvalstoffen die uit je lichaam moeten zijn vrij constant, maar de hoeveelheid die je dagelijks drinkt niet. Hierbij geldt, hoe minder vocht er bij dezelfde hoeveelheid afvalstoffen komen, hoe geler je plas dan wordt. Wanneer je veel drinkt, zorgt het vocht er dus voor dat de urine verdunt of aangelengd wordt waardoor het minder geel is. Best logisch eigenlijk.

Urine feiten

Voor de fans hebben we nog wat leuke feitjes, zodat je met je vrienden nog even kunt napraten over dit razend interessante onderwerp.

  • Eet je veel vitamine B, dan kan je plasje een een fluorescerende geelgroene kleur krijgen.
  • Ga je liever voor de kleur oranje? Probeer dan veel wortelen en vitamine C te eten.
  • Voor een rood of rozige kleur van je urine moet je bij bieten, rabarber en bramen zijn.
  • Nog iets anders leuks: ongeveer één derde van de vrouwen heeft afgelopen jaar wel eens in haar broek geplast.
  • Of, je telefoon meenemen naar het toilet is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. 59 procent van de Nederlanders doet het. Alleen wordt de telefoon door 53% van de mensen nooit schoongemaakt. Stelletje vuillakken.
  • Aan de samenstelling van urine kunnen onderzoekers zien in welk land je woont.
  • Studiebollen van de Universiteit van Twente ontdenkten dat je betere en doordachtere beslissingen kunt maken als je heel nodig naar de WC moet. Blijkbaar komt dit omdat je met een volle blaas beter de lange termijn effecten in de gaten houdt.

Zo, weten we dat ook weer!

Urine
Credits: Giorgio Trovato
Source :