Wetenschap: de manier waarop we dansen is net zo uniek als onze vingerafdruk

dansen-1

Eén van de leukste dingen van een festival is de vrijheid die we hebben om ons uit te drukken doormiddel van dansen. Of je nu van headbangen houdt, het liefst een moshpit induikt, keihard shuffled op techno of met je armen in de lucht zwaait – dansen viert onze individualiteit. Ook al loop je niet over van danstalent.

Zozeer zelfs, dat een nieuwe studie onthult dat de manier waarop we dansen net zo uniek is als onze vingerafdruk. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Jyväskylä in Finland heeft elke persoon zijn eigen manier van dansen, die tot in de kleinste bewegingen kan worden gedetecteerd.

Onderzoek

Eigenlijk was het onderzoek gericht om te kijke of computers het genre van muziek konden identificeren waarop mensen dansten, door hun dansstijl te analyseren. 73 dansers kregen de opdracht om te dansen op verschillenden genres (rap, reggae, blues, country, elektronisch, jazz en metal) en wat voor hen natuurlijk aanvoelde. Het bleek dat het algoritme niet zo goed was in het identificeren van het genre, want de computers wist in slechts 30% van de tijd het juiste genre te raden.

Wat de computers wél heel goed konden, was het identificeren wie er precies aan het dansen was. In 94% van de gevallen had de computer het aan het juiste eind. “Het lijkt alsof de dansbewegingen van een persoon een soort vingerafdruk zijn,” verklaarde co-auteur en data-analist Dr. Pasi Saari. “Elke persoon heeft een unieke bewegingshandtekening die hetzelfde blijft, ongeacht wat voor soort muziek wordt afgespeeld.”

Dit onderzochte is gepubliceerd in The Journal of New Music Research – bekijk de volledige studie hier.

Dansen-2
Credits: Maria Badasain