Zo overleef je een festival ‘weekender’

Links en rechts wordt er met festivals gesmeten en de zogeheten ‘Weekenders’ worden steeds populairder. Vaak blijft het niet bij alleen het weekend, want vaak is er donderdag al een pre-party, een programma tot diep in de nacht op vrijdag, zaterdag en zondag. Om vervolgens op maandag trillend van vermoeidheid in je tentje wakker te worden. Niet één, niet twee, niet drie, niet vier, maar soms wel vijf dagen de hort op. Lekker met je mik in de zon, cocktailtje erbij, mooie mensen en goede muziek. Wat wil je nog meer?

Zo’n weekender gaat helaas niet altijd zonder slag of stoot. Je kent het wel, wakker worden in je tentje met een houten rug, een droge smoel en ogen waar kit in lijkt te zitten. Om vervolgens op kracht te komen met een broodje knakworst en een blik bier om wéér een hele dag uit je aardlekschakelaar te gaan. Wat de kater de volgende ochtend natuurlijk alleen maar nóg erger maakt. Om een weekender wat dragelijker te maken hebben wij een checklist voor je samengesteld.

Checklist voor het overleven van een weekender

Soepele beentjes

Je weet wat ze zeggen: “Een goede voorbereiding is het halve werk”. Wanneer jij jezelf waagt aan een heel weekend dansen is het handig om hier van tevoren over na te denken. Ben je van jezelf geen sporter, dan is het toch goed om je benen af en toe te trainen. Wandel wat, ga hardlopen of ga een eind fietsten. Dit zorgt ervoor dat je minder last hebt van verzuurde benen tijdens of na een festival.

Het weer

Check voordat je een weekend gaat feesten goed naar wat voor weer het gaat worden. Hier kun je namelijk je kleding op aanpassen. Een kleine moeite, maar kan je een hoop gezeul besparen.

Bereikbaar

Het verliezen van vrienden is behoorlijk angstaanjagend op een festival. Vooral bij het vallen van de avond, de medicijnen harder gaan werken en het hele terrein eruitziet als een filmset. Zorg dat je telefoon juice heeft. Op deze manier ben je in ieder geval bereikbaar.

Plattegrond

Zorg voorafgaande van een festival ervoor dat je ten alle tijden een plattegrond van het festival bij de hand hebt. Deze zijn ook vaak te downloaden op je telefoon.

Water

Hoe moeilijk het ook is, probeer niet alleen maar alcohol te zuipen tijdens een weekender. Een watertje tussendoor scheelt de helft van de kater. Vooral als je aan het snoepgoed zit is het belangrijk om genoeg water te drinken. Zorg ervoor dat je niet te vroeg gaat pieken. Op deze manier houd je het wat langer vol en lig je niet ‘s middags al te schuimbekken bij de EHBO. Gratiesj tip;)

Pak je rust

Drie, vier of vijf dagen losgaan vergt ook een bepaald uithoudingsvermogen. Neem pauzes wanneer je ze nodig hebt. Je hoeft ook niet altijd maar vooraan te staan bij elke set. Het is fijn om af en toe te chillen en even je moment te pakken met de muziek op de achtergrond.

Weekender-2
Foto: Stephan Colen

Eten

Denk ook aan genoeg eten. Niet alleen voor, maar ook tijdens een festival. Op een lege bodem kun je namelijk niet teren.

Hotel

Als je het geld kunt uitgeven en ervoor over hebt, verblijf dan in een hotel in plaats van op een camping. Vooruitplannen zal je helpen om de kosten te kunnen dekken. Het geeft je de mogelijkheid om beter uit te rusten en normaal te kunnen douchen.

Camping

Het verblijven op een camping tijdens een weekender heeft natuurlijk ook zijn charmes. Verblijf je op een camping, zorg dan dat je voldoende spullen meeneemt om te overleven. Vink ‘De ultieme packlist om een weekender mee te overleven‘ af om niets te vergeten!

Stevige schoenen

Stevige schoenen zijn om meerdere redenen belangrijker dan wat dan ook. Allereerst ga je twaalf uur op je benen staan. Je zult veel lopen, dansen en teentrappers hebben. Tijdens een weekend komt er altijd een moment dat je je voeten beweegt zonder te begrijpen hoe ze nog steeds werken. Festivals worden ook vaak gehouden op gras of zand. Dus bescherm je voeten goed.

Tas

En last but not least, voorkom dat je alles kwijtraakt tijdens een festival door een fannypack of nektas mee te nemen. Je bankpas, telefoon en eventueel een kleine powerbank zijn het belangrijkst om goed op te kunnen bergen. Verder is het verstand op nul en zorgen voor een weekend om nooit te vergeten!

Weekender-1
Foto: Mark Richter

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *