Ambieer je een DJ-carrière? Weet hoe je moet beginnen!

Ben jij die guy die op feestjes altijd achter de Spotify zit te klikken en zo goed mogelijk nummers in elkaar laat overlopen? Heb jij stiekem meer GB’s aan muziek op je harde schijf staan dan euro’s op de bank? Flikker jij over een stapel platen als je de deur van je slaapkamer open doet? My man, jij zou nog wel eens de volgende Deadmau5 kunnen worden. Of Carl Cox. Of… uh.. niet!

Waar haal je je muziek vandaan?

Hoe dan ook, het is tijd voor het echte werk. DJ’s draaien namelijk niet met Spotify, zij kopen hun muziek. Dat doe je in een fysieke platenwinkel of online. Bijvoorbeeld bij Beatport. Heb jij het niet zo op de regeltjes, dan rip je toch alles van YouTube en als je dan zo groot bent dat je ergens mag gaan optreden dan kan je alles opnieuw gaan downloaden. Al dan niet voor een betere kwali.

Waar draai je op?

Om het DJ’en goed in de vingers te krijgen zul je moeten leren de beste apparatuur te besturen. Op dit moment zijn dat Pioneer DJ CDJ-2000NXS2 spelers en/of een setje draaitafels, aangevuld met een DJM-200NXS  mixer. Wil je dit direct in huis halen? Dan zal je flink gespaard moeten hebben. Want alleen hiermee ben je er niet, een koptelefoon, monitoren, een versterker en actieve speakers zijn ook wel handig om erbij te hebben.

Nou raden wij je aan om met iets simpelers te beginnen, maar met vergelijkbare kwaliteiten. Denk aan de XDJ-RX2 van Pioneer DJ. Oké, hier tel je alsnog aardig wat voor neer, dus als je écht beginnend bent dan is een instapmodel een nog slimmere zet. De pas gelanceerde DDJ-SB3 is perfect om het vak te leren, en heb je tóch veel van de mogelijkheden die high-end systemen bieden!

Muziekkeuze

Misschien nog wel belangrijker dan je mixing skills, is je muziekkeuze. Met ‘Beat Sync’ aan kan iedereen wel Sky And Sand van Paul Kalkbrenner en Whole Again van Atomic Kitten in elkaar mixen op een bepaald niveau, maar om je set écht naar een hoger niveau te tillen is het key om de juiste muziek te kiezen. Niet alleen de juiste track op het juiste moment van de avond, maar ook toffe combinaties van nummers die je publiek lekker kunnen opzwepen.

Stijl

Krijg jij het voor elkaar om vijf verschillende genres op een avond te draaien en álsnog je publiek mee te krijgen, zeker doen. Ben jij meer van het langzame opbouwen en zie jij dat het publiek daar het geduld voor heeft. Be my guest! Het belangrijkste is dat je er een eigen stijl op nahoudt. Qua muziekkeuze, qua mixes en qua optreden. Dus als jij met een grote muizenkop op je knar wil rondlopen. Fine by me, maar je moet er wel mee weg kunnen komen!

Ben niet te bescheiden

Ja klopt, jij blijft die irritante gast die altijd de muziek moet verzorgen. Maar zodra jij het draaien en vooral ook het kiezen van de juiste muziek in de vingers krijgt, zullen je vrienden het alleen maar tof vinden. And this is your moment to shine! Laat je vrienden zien wat je in huis hebt, laat ze nummers horen die ze nog niet kennen maar wel los op gaan, laat zien dat je een eigen unieke stijl hebt en zorg dat je ergens op mag komen treden. Bij je eerste gig is het key dat je direct laat zien dat je serieus bent. Draaien is nu jouw werk en daarvoor moet geld neergeteld worden. Ook al is het een kleine fee, zo laat je zien dat je geen amateurtje bent.

Naam

En dan nog een naam hè? Je kan natuurlijk niet je hele leven als DJ Underwaterviaduct door het leven gaan. Gelukkig hebben de dames en heren van Zondag met Lubach het makkelijk gemaakt met de Martin Garrixizer

Dit zouden onze DJ namen zijn:

Ik – Tony Vandewix
Jorg – Joshua Schapex
Demi – Demetrius
Marlèna – Marisha Kamtsix
John – Jonas Jox
Jesse – Jesenia

Wat wil je nog meer…?

Producen

En ten slotte is het tijd voor het échte werk. Muziek van anderen afspelen blijft een makkelijker kunstje dan het zelf werkelijk te maken. From scratch! Ben jij een beetje muzikaal aangelegd? Dan heb je vroeger zeker wel wat lopen kloten met programma’s als Fruity Loops. Maar nu jij de grote man bent van de avond en ze jouw naam het grootst op de poster plaatsen, kan jij niet achterblijven met producen. Koop van je gages een fatsoenlijk programma en geef het een kans!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *