De 5 spelregels die gelden bij een concert

concert-2

In het leven zijn er tal van ongeschreven regels. Wetmatigheden die niemand je aan je neus hangt, maar waar wél iedereen iets over te zeggen heeft. Vandaag nemen we de 5 spelregels onder doe loep die gelden bij een concert.

1. Je bek houden

Numbero uno spelregel bij een concert is misschien wel de belangrijkste. Jij komt voor de muziek, staan er twee middelbare vrouwen te lullen over een nieuw wasmiddel die ze afgelopen week hebben geprobeerd en écht alles schoon krijgt. Buitenlandse artiesten noemen het ook wel de ‘Dutch Disease’, omdat alleen Nederlanders hier zich schuldig aan lijken te maken. Irritant en ook nog eens respectloos voor de optredende artiest. Deze stoppen namelijk hun hele ziel en zatheid in een nummer en doen vervolgens veel moeite om deze live voor een publiek te spelen. Of het nu het voorprogramma of de hoofdact betreft, je houdt gewoon je bek als er iemand op het podium staat te spelen. Meezingen, juichen en applaudisseren mag natuurlijk altijd.

2. De juiste plek kiezen

Een concert is een feest waarbij er gedanst en gedronken mag worden. Je weg vinden naar de bar in een afgeladen zaal is echter niet altijd een fluitje van een cent. Bovendien is het ook best wel storend als om de tien minuten met een druppend traytje bier over de hoofden van je medeconcertgangers gaat. Prima als je komt om te zuipen, maar zoek dan gewoon een plek dichtbij de bar. Laat de mensen die vooraan willen dansen lekker hun gang gaan, zonder steeds te vragen of je er even langs mag.

3. Geen foto’s of video’s

We snappen het, een concert is een avondje uit en vaak maakt de muziek emoties los. Ga hier dan ook in op. We zijn al snel geneigd om foto’s en video’s te maken, maar waarom zou je? Ben eens eerlijk, hoe vaak kijk je die beelden achteraf nu eigenlijk terug? Focus jezelf op de ervaring, niet met het obsessief bezig zijn om het beste plaatje of video vast te leggen. Laat je telefoon lekker in je zak.

concert-1
Credits: Brandon Erlinger

4. Ben zuinig op je oren

Ben je een fervent concertbezoeker, dan bevindt je jezelf regelmatig in een berg decibels en blazende speakers. Ben lief voor je oren en zorg dat je oordopjes hebt. Er zijn tegenwoordig genoeg betaalbare opties en op deze manier kun je nog jaren van concerten genieten. In sommige gevallen kun je met oordoppen zelfs beter van livemuziek niet.

5. Toegift

Een einde van een concert is vaak een triest moment. Je hebt de avond van je leven gehad en het laatste nummer loopt op zijn einde. Je pinkt een traantje weg en met heel de zaal vraag je om een toegift. Soms lukt het om de artiest over te halen om  nog een extra liedje te spelen. Lukt dit niet, ga dan niet de bekrompen chagrijn uithangen die ‘boeeeee’ begint te roepen.

concert
Credits: Andrew Gaines