Festivalt(r)ip: wij gingen met de Balaton Sound Express naar Balaton Sound 2019

See
// 26 juli 2019
Credits: Rockstart Photographers

Maandag 1 juli begon ons avontuur: om 12u sharp stapten wij vol goede moed op het station in Brussel op de Balaton Sound Express. Een trein die je in 24 uur van hartje België naar het treinstation Zamardi in Hongarije brengt. Deze plaats ligt op 1,5 van de wereldse stad Boedapest en is thuishaven van één van de aller, aller-dikste festivals van Europa: Balaton Sound

Onze festivaltrip naar Balaton Sound

De Balaton Sound Express

De Balaton Sound Express is precies wat ‘ie belooft. Niet meer, niet minder. Deze immens lange treinreis van 24 uur begin je in Brussel, waar je omgeven door Belgische en Nederlandse party people aan je avontuur begint. We horen je fronzen: 24 uur op een trein? Ja, 24 uur. Maar dan geen normale trein. Deze trein is namelijk niet alleen de weg naar het festival, maar ook meteen de kick off. Hier begint het feestje al meteen. Als Balaton Express-maagden en tevens stugge Nederlanders waren wij verre van voorbereid op de chaos die zich in deze trein plaatsvindt. Bij binnenkomst waardeerden we onze couchettes en hoe we ze uit konden klappen tot comfortabele bedjes. We installeerden ons onder onze meegebrachte dekentjes, gingen nog een keer door onze uitgebreide variatie aan gedownloade Netflix series heen en trokken een paar dikke sokken aan. Klaar voor een ontspannend ritje, dachten we.
Little did we know.

Balaton Sound

Party

Want wat blijkt? De Balaton Sound Express is er niet om nog een goede nachtrust te pakken en te knabbelen aan een Snack-a-Jack. Hier lig je niet ontspannen met een nekkussen en een masserend slaapmasker op je hoofd te snoozen terwijl je van het uitzicht geniet. Nee, de Balaton Sound Express is er om alvast flink uit je plaat te gaan. Om anderen te overtreffen met een geluidsinstallatie die nét wat groter is dan die van de buren. En om alvast een begin te maken aan de kater die je een week lang gaat uitstellen, door gedisciplineerd door te blijven drinken.

De Balaton Sound Express trein is uitgerust met een bistro waar je mysterieuze creaties als ‘smoskes’ en ‘boulettes’ kan bestellen. Geen idee wat deze dingen betekenen? No worries, naast een Bistro vind je op deze trein ook een paar gestoorde Belgen uit ons prachtige buurlandje. Zij willen deze termen graag voor je vertalen. Je kunt ze waarschijnlijk vinden in de bar-coupé, waar tot in de late uurtjes gedanst en gedronken mag worden. Dé plek om alvast een aantal partners in crime op te doen voor de strijd die je de komende 7 dagen op Balaton Sound gaat leveren.  

Lifehack voor de Balaton Sound Express: neem voldoende eten mee. Drank mag, maar dat kan je net zo goed aan boord halen. Voor 2,50 heb je hier namelijk een koud biertje in je handen, en dat is naar onze mening het sjouwwerk en pislauwe bier uit je lokale Jumbo niet waard.  We raden je sowieso een paar goede oordopjes aan als je nog wat nachtrust wil pakken, wat in principe prima kan op de couchettes. Overigens is het natuurlijk een stuk vetter om mee te gaan in het feestgedruis en volop de Balaton ervaring in te gaan. Dat roesje slaap je er over een weekje wel weer uit. 

Het moment van de waarheid

Na 24 uur aan wiebelpoten, strijden om een biertje in de rij voor de bar en pogingen tot slaap die regelmatig onderbroken werd door rebelse wagon-genootjes, was het eindelijk zo ver. We reden het station van Zamardi binnen: bestemming bereikt! Na nog zo’n half uurtje met onze inboedel gesleept te hebben, wandelden we vol goede moed (en een lichte kater) het campingterrein van de Beach Camping van Balaton Sound op. 

Zo’n 10 verschillende stages, boatparties, feestjes die de nacht rond doorgaan en een moddervette line up. Een korte opsomming van wat ons te wachten stond op Balaton Sound. Dit immense festival is namelijk een waar geworden kinderdroom voor iedere EDM-liefhebber. Je begeeft je in een waar pretpark, omgeven door duizenden mede-feestgangers, het pastelblauwe balatonmeer en nothing but good vibes. 

Het Balaton-leven

Onze dagen op Balaton begonnen we hetzelfde als we van iedere festivalcamping gewend zijn. Maar dan een cross over met die van een zomervakantie. Rond een uur of zeven in de ochtend  veranderde onze tent in een voorverwarmde oven en wij in een aangebrande diepvriespizza. Noodgedwongen rolden we met onze verrotte lichamen naar buiten, op zoek naar zuurstof en vooral ook vloeistof. Geen nood overigens. Na een snelle smoothie aan de ontbijtbar, doken we in het frisse Balatonmeer en brakten we uit op de groene weides omringd door onze medeslachtoffers van de avond daarvoor.

Rond een uur of twee pakten we een uurtje technoyoga mee, waarna we inmiddels wel toe waren aan onze eerste halve liter Spa Geel van de dag. Deze kocht je voor zo’n 2 euro op het festival, want ja: Hongarije. Betalen op het festival was ook dik in orde: dat deed je met de chip op je polsbandje die je bij de top up points of via de app makkelijk op kon laden. Geen gekloot met muntjes of rood gaan op je pinpas dus! Wel zo handig voor de verstrooide professors onder ons. 

De ochtenden op Balaton Sound camping waren dus op z’n minst gezegd prima in orde. Overigens vielen deze in het niet in vergelijking met wat ons op het festivalterrein te wachten stond.

Het festival

Op zo’n vijf minuutjes loopafstand van de camping bevonden zich namelijk de leipste feestjes die we ons maar konden wensen. Het was namelijk niet voor niks zo dat Balaton Sound dit jaar weer een recordaantal aan bezoekers had. De top van de EDM wereld was massaal afgereisd naar het Hongaarse plaatsje waar het festival gevestigd is. Hierbij kun je denken aan wereldse namen als Armin van Buuren, Tiësto, Marshmello, Paul Kalkbrenner, Alesso en nog veel meer. Andere top optredens van Sam Feldt, The Chainsmokers, Timmy Trumpet, Nicky Romero, KSHMR en Don Diablo mochten ook niet ontbreken. En dan zitten we nog niet eens op de helft.

Maar ook liefhebbers van andere genres konden hun hart ophalen. Zo stonden er dit jaar voor het eerst ook grote hiphop namen als Future, Denzel Curry, Desiigner en G-Eazy op het podium. Of kon je de overdosis aan EDM even afwisselen met een verfrissend uurtje aan billendraaien op J-Balvin. Het festival had gezorgd voor vijf dagen aan top notch plaatjes. En man man, wat hebben we genoten. Van gestoorde stages als Elrow waar uren op magische wijze veranderden in minuten, tot ontelbaar veel kippenvel momentjes bij de main stage. Nog niet klaar met feesten na 12 uur lang op je poten gestaan te hebben? Dan rolde je door naar de Jägermeister stage waar je rustig 24 uur door kon gaan. 

Het festivalterrein was enorm, waardoor je gegarandeerd blaren stapelde terwijl je van de ene stage naar de andere strompelde. De aankleding op zich was al een bezienswaardigheid, je bevond je bij iedere stage in een andere wereld. En als je nóg wat meer wilde zweven, kon dit met een ritje in het gigantische reuzenrad of een potje bungeejumping voor de echte waaghalzen. Al bleven wij liever op de grond. Raak elkaar overigens vooral niet kwijt, want dankzij het enorme aantal bezoekers gaat het mission impossible worden om elkaar ooit nog buiten je festivaltent terug te vinden. 

Een weekje Balaton Sound gaf ons kriebels in onze maag, permanente EDM deuntjes in onze hersenen, spierpijn op plekken waarvan we niet wisten dat ze bestonden en waarschijnlijk een flinke schade aan onze lever. Maar dat was het allemaal waard!

Foto’s: Bodorkós Máté & Rockstar Photographers