De effecten van verschillende drugs op je sportprestaties

Nederlandse houden ervan om actief te zijn. We zijn een sportland, één derde staat ingeschreven bij een sportvereniging en dan zijn de abonnementen op een sportschool nog niet eens meegerekend. Daarnaast is Nederland ook een populaire nachtapotheek en houden we van oppeppende en verdovende middelen. Volgens het CBS heeft een kwart van de Nederlanders wel eens wiet gerookt, heeft 8% wel eens een pilletje op en gebruiken jaarlijks 120.000 Nederlanders cocaïne.

Eigenlijk best gek dat veel van ons tijdens een festival staan te kaakschaatsen en we vervolgens op maandag weer naar de gym gaan om de ‘kwaaie dampen’ eruit te sporten. Misschien maak jij je er schuldig aan, misschien niet. Wij leggen in ieder geval uit wat de effecten van drugsgebruik zijn op jouw sportprestaties.

Cannabis

We beginnen mild. Het roken van cannabis zorgt ervoor dat je productiviteit achteruit gaat, je motoriek lijdt eronder en je kunt je totaal niet concentreren. Als sporter kent wiet eigenlijk dus alleen maar nadelen. Het gekke is dat deze drugs wel absoluut verboden is onder topsporters. Het zorgt enkel voor ontspanning, terwijl alcohol (ook zonder meer drugs) niet verboden is en veel schadelijker is dan het roken van een splif.

XTC

Dat we door XTC alleen maar rondjes willen lopen wil niet zeggen dat het ook daadwerkelijk onze sportprestaties verbeterd. Het zorgt er namelijk voor dat je hormoonbalans helemaal over de zeik raakt. Je cortisol-niveau (stresshormoon) gaat door het dak en zorgt daarnaast voor een kleine stijging (75%) in testosteron. Maar testosteron is een groeihormoon en dus goed, toch? Niet als je cortisol met acht-hon-derd procent stijgt. Dit is een hormoon dat je laag wilt houden wanneer je traint en is na vier dagen na het gebruik van XTC pas weer op het normale niveau.

Credits: Harvey Gibson

Cocaine

Vooral vroeger werd cocaïne ingezet om beter te presteren tijdens het sporten. Nowadays jagen we het vooral door onze neus om weer nuchter te worden of/en om ‘m tot de volgende ochtend te kunnen door te kunnen trekken. Onderzoek heeft aangetoond dat je sportprestaties verslechteren door het gebruik van coke. Want hoewel je jezelf voelt als Muhammed Ali on steroids, is het tegendeel waar. Doordat je jezelf zo goed voelt heb je een andere perceptie, ook op je prestaties. Het zakt allemaal als pudding in elkaar, terwijl jij denkt dat je de wereld aankunt. Feels bad.

GHB

Tegenwoordig staat GHB bekend als ‘rape drug’, maar de drug is bizar genoeg geboren in de sportschool. Toen in de jaren ’80 steroïden voor het eerst werden gecontroleerd, werd er door sporters gezocht naar alternatieven. GHB was namelijk het ideale middel om goed te kunnen slapen na een sessie in de gym. Tijdens het slapen maakt je lichaam namelijk groeihormonen aan, dus een goede nachtrust was essentieel. G zorgde ervoor dat er efficiënt en effectief geslapen kon worden en de aanmaak van groeihormonen werd gestimuleerd.

Er zat echter wel een nadeel. Naast dat GHB gewoon troep van de bovenste plank is, zit er ook het stofje DNP in. Dit ingrediënt verbrandt je lichaam letterlijk van binnenuit en kan zelfs explosies veroorzaken. En zoals we allemaal weten zijn explosies kut. En dodelijk trouwens.

Sportprestaties-2
Credits: Cristian Baron
Source :
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *